Znajdź laboratorium, wykonujące badanie TORCH 10
Znajdź laboratorium














Czy w ciąży mogę jeść sushi?

Sushi w czasie ciąży

Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy może jeść sushi. Po pierwsze, trzeba wziąć pod uwagę, że istnieje kilka rodzajów sushi. Najczęściej składa się ono z wielu składników, w tym ryb, wodorostów nori, ryżu i warzyw. Niektóre rodzaje sushi, takie jak nigiri lub sashimi, są wykonane z ryżu i surowej ryby. Z kolei inne, np. California roll lub tempura roll, zazwyczaj robi się z przetworzonej termicznie ryby lub owoców morza.

Po drugie, ważna jest świeżość składników sushi. Surowa ryba może zawierać bakterie, które mogą powodować groźne dla płodu choroby, m.in. listeriozę. Dlatego najbezpieczniej jest spożywać sushi na bazie ryb po obróbce termicznej. Ostatecznie decyzja o jedzeniu sushi w czasie ciąży powinna być podjęta po konsultacji z lekarzem prowadzącym. Doradzi on, które składniki tej potrawy są bezpieczne do spożycia, jakie jej rodzaje można jeść i jak często.

Dlaczego listerioza jest niebezpieczna dla kobiet ciąży

Listerioza to choroba wywoływana przez bakterię Listeria monocytogenes, która może być niebezpieczna dla kobiet w ciąży i ich nienarodzonych dzieci. Bakteria ta może znajdować się w niektórych rodzajach żywności, takich jak surowe mięso i ryby, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, wędliny, sałatki owocowe i warzywne, przechowywane w nieprawidłowy sposób.

Kobiety w ciąży są w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na listeriozę, ponieważ ich układ odpornościowy jest osłabiony, co czyni je bardziej podatnymi na infekcje. Zakażenie Listeria monocytogenes może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych u nienarodzonego dziecka, takich jak przedwczesny poród, niska waga urodzeniowa czy zaburzenia rozwoju płodu, a nawet poronienie.

Jak uniknąć listeriozy w czasie ciąży

Aby zminimalizować ryzyko zakażenia bakteriami z rodzaju Listeria spp., kobiety w ciąży powinny unikać żywności, która może być skażona tą bakterią. Zaleca się spożywanie tylko dobrze ugotowanego mięsa, ryb i jajek, unikanie niepasteryzowanego mleka i serów z niego zrobionych oraz sałatek owocowych i warzywnych z dodatkiem surowych składników, szczególnie gdy pochodzą z niepewnego źródła.

W przypadku podejrzenia listeriozy, która objawia się początkowo gorączką, dreszczami i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, kobiety w ciąży powinny natychmiast skontaktować się z lekarzem. Infekcja ta może być leczona za pomocą antybiotyków, a szybka diagnoza i terapia są kluczowe dla zapobiegnięcia poważnym skutkom dla dziecka i matki.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

alergiczne.info boreliozaonline.pl autoprzeciwciala.info antyneuronalne.pl kalpro.pl