Czego szukasz?

Dietetyka
Wróć
Wróć
test text

Znajdź laboratorium

Nadwrażliwość pokarmowa to niepożądana reakcja organizmu na pokarm w dawce, która dla większości osób jest bezpieczna. Może ona objawiać się na wiele sposobów, np. problemami żołądkowymi, wahaniami wagi, migrenami czy problemami skórnymi.

Istnieje kilka rodzajów nadwrażliwości pokarmowej:

  • alergia – niemal natychmiastowa reakcja układu odpornościowego na alergen (np. orzechy, mleko); objawy pojawiają się od razu lub w ciągu kilku minut (klasyczne przykłady: wysypka, katar, duszność)
  • nadwrażliwość IgG-zależna – opóźniona reakcja układu odpornościowego na pokarm; objawy mogą pojawić się nawet kilka godzin lub dni po spożyciu, przez co trudniej powiązać objawy z konkretnym pokarmem; często mylona z innymi problemami zdrowotnymi
  • nietolerancja – nie jest związana z układem odpornościowym; może być spowodowana np. brakiem enzymu (np. nietolerancja laktozy); objawy zazwyczaj łagodniejsze niż w alergii

Uwaga: termin „nietolerancja” nie powinien być używany do określania reakcji immunologicznych.

Właściwa diagnoza jest kluczowa do odzyskania zdrowia, ponieważ od niej zależy forma leczenia.

Przy podejrzeniu alergii pokarmowej wykonuje się:

  • testy skórne – na skórę nakłada się niewielkie ilości alergenów i obserwuje się reakcję
  • testy z krwi – oznacza się poziom przeciwciał IgE w surowicy wobec wybranym alergenom

Przy podejrzeniu nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej zalecane są:

  • testy z krwi – oznacza się całkowity poziom przeciwciał IgG w surowicy wobec wybranym produktom spożywczym

Przy podejrzeniu nietolerancji pokarmowej można wykonać:

  • test wodorowy – polega na pomiarze wodoru w wydychanym powietrzu po wypiciu np. roztworu laktozy w przypadku podejrzenia nietolerancji laktozy; wzrost poziomu wodoru oznacza nietolerancję laktozy
  • test genetyczny – określa predyspozycje genetyczne do zachorowania na wskazaną nietolerancję